NATIONAL CANCER CONTROL PROGRAMME
NOP online
ISSN 1802-887X
CANCON
 

Vitamín D pomáhá zlepšovat přežití pacientů s rakovinou tlustého střeva a s kožním melanomem

Nový výzkum ukázal, že zvýšená hladina vitamínu D může pomoci zlepšit přežití pacientů s rakovinou tlustého střeva a s rakovinou kůže. Vyplývá to ze dvou studií, které byly publikovány v odborných časopisech British Journal of Cancer a Journal of Clinical Oncology.


Na základě těchto výsledků mají vyšší šanci na přežití lidé, kteří v době, kdy jim bylo diagnostikováno toto zhoubné onemocnění, měli vyšší hladinu vitamínu D.

V první studii [1] výzkumníci z bostonského Dana-Farber Cancer Institute po dobu zhruba devíti let sledovali 1017 pacientů s rakovinou tlustého střeva. Zároveň u těchto pacientů sbírali informace o tom, jak často byli vystaveni paprskům UV-B a slunečnímu záření, o jejich typu kůže, indexu tělesné hmotnosti (BMI) a množství vitamínu D obsaženém v jejich stravě. Z těchto údajů odhadli množství vitamínu D v krvi pacientů v době diagnózy.

Výsledky ukázaly, že u pacientů s rakovinou tlustého střeva, kteří měli vyšší hladinu vitamínu D, byla o 50 % nižší pravděpodobnost úmrtí na toto onemocnění - ve srovnání s pacienty, kteří měli tohoto vitamínu méně. Studii řídil profesor Kimmie Ng, který k jejím výsledkům podotknul: „Náš výzkum ukázal, že hladina vitamínu D může být velmi významná pro přežití pacientů s kolorektálním karcinomem. V současné době plánujeme další výzkum u pacientů s tímto onemocněním, abychom se dozvěděli, jaký je mechanismus fungování vitamínu D na molekulární a genetické úrovni - tedy jak konkrétně dokáže tento vitamín 'bojovat' proti rakovině.“

Druhá studie [2] probíhala pod záštitou britského Cancer Research UK a amerických National Institutes of Health. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že pacienti se zhoubným melanomem kůže, kteří měli v době diagnózy nejnižší hladinu vitamínu D v krvi, měli až o 30 % vyšší pravděpodobnost relapsu onemocnění než pacienti s nejvyšší hladinou tohoto vitamínu.

Výzkumníci z britského Leedsu dále zjistili, že u pacientů s vyšší hladinou vitamínu D v době diagnózy nedosahoval nádor takové tloušťky jako u pacientů chudších na vitamín D. Studii řídila profesorka Julia Newtonová-Bishopová z Leeds Institute of Molecular Medicine, která její výsledky okomentovala následovně: „V mnoha zemích je běžné, že jejich obyvatelé mají nízkou hladinou vitamínu D. Pacienti s melanomem kůže se navíc snaží vyhýbat slunečnímu záření, neboť je známo, že popálení od slunce zvyšuje riziko vzniku melanomu. U člověka se však vitamín D v kůži vytváří i díky slunečnímu záření, proto u těchto pacientů s melanomem kůže bývá hladina vitamínu D často obzvláště nízká. Z našich výsledků vyplývá, že pacienti s kožním melanomem by měli doplňovat svůj přísun vitamínu D buď zařazením olejnatých ryb (tuňák, losos, sleď, sardinky, makrela, ...) do svého jídelníčku, nebo alespoň užíváním potravinových doplňků, aby se dostali na normální hladinu vitamínu D. Optimální hladinu vitamínu D však zatím stále hledáme. Z jiných studií totiž vyplývá, že příliš vysoká hladina vitamínu D může naopak škodit - proto bychom měli usilovat spíše o 'normální' hladinu než o hladinu velmi vysokou.“

Sara Hiomová z Cancer Research UK shrnula výsledky obou studií takto: „Obě studie podporují teorii, že vyšší hladina vitamínu D může zlepšit šanci na přežití nádorového onemocnění. Je však potřeba najít správnou rovnováhu mezi dobou strávenou na slunci a množstvím vitamínu D, který je nezbytný pro naše zdraví. Stále přitom platí, že je potřeba chránit se před popáleninami od slunce. V naší kampani SunSmart zdůrazňujeme, že lidé s velkým množstvím mateřských znamének, zrzavými vlasy, světlou kůží a rodinnou anamnézou kožního melanomu by si měli na slunci dávat obzvláště velký pozor, protože jejich riziko je mnohem vyšší. Má-li někdo pochybnosti o svých mateřských znaméncích, měl by je konzultovat se svým lékařem.“

Reference

  1. Ng K, Wolpin BM, et al. Prospective study of predictors of vitamin D status and survival in patients with colorectal cancer. British Journal of Cancer 2009. doi: 10.1038/sj.bjc.6605262
  2. Newton-Bishop JA, Beswick S2, et al. Serum 25-hydroxyvitamin D3 levels are associated with Breslow thickness at presentation and survival from melanoma. Journal of Clinical Oncology 2009. doi: 10.1200/JCO.2009.22.1135

Klíčová slova: rakovina tlustého střeva, kožní melanom, přežití, vitamin D

21. 9. 2009 Tisková zpráva Cancer Research UK


Zpět