Íránští vědci našli souvislost mezi rakovinou jícnu a pitím „extrémně horkého čaje“.
Íránští výzkumníci tvrdí, že našli souvislost mezi pitím extrémně horkého čaje a rizikem vzniku rakoviny jícnu. Odborníci z britské organizace Cancer Research UK jim však oponují, že studie se zabývala příliš malým množstvím pacientům a neprokázala příčinnou souvislost.
Podle íránské studie*, která byla publikována na bmj.com, se rakovina jícnu častěji vyskytuje u lidí, kteří pijí černý čaj o teplotě 70°C nebo i více.
Výzkumný tým studoval zvyklosti pití čaje u 300 pacientů ze severního Íránu, kteří byli diagnostikováni se spinocelulárním karcinomem jícnu (ang. zkratka OSCC), což je nejčastější forma tohoto onemocnění. Zvyklosti účastníků studie byly porovnávány se zvyklostmi 571 zdravých dobrovolníků z téže oblasti Íránu.
V severoíránské provincii Golestán je popíjení čaje hluboce zakořeněným zvykem, zatímco spotřeba tabáku a alkoholu – což jsou dobře známé rizikové faktory pro vznik OSCC – je nízká. Frekvence výskytu rakoviny jícnu v Golestánu však patří k nejvyšším na světě a někteří vědci se domnívají, že to může souviset s místní zvyklostí pravidelného pití velmi horkého čaje.
Všichni účastníci studie potvrdili, že černý čaj pijí pravidelně, většinou v množství přesahujícím jeden litr denně. Výzkumníci zjistili, že lidé holdující velmi horkému čaji (70 °C nebo i více) mají osmkrát vyšší riziko vzniku rakoviny jícnu než ti, kdo jej pijí teplý nebo vlažný (65 °C a méně). Oproti tomu lidé, kteří pijí horký čaj (65 až 69°C) mají dvojnásobné riziko vzniku onemocnění než ty, kteří dávají přednost teplému nebo vlažnému nápoji.
Dále bylo zjištěno, že pití čaje méně než dvě minuty po nalití – tzn. v okamžiku, kdy je čaj nejvíce horký – je spojeno s pětinásobně vyšším rizikem vzniku rakoviny jícnu, než když člověk pije čaj čtyři a více minut po nalití. Vědci naopak nezjistili žádnou souvislost mezi množstvím konzumovaného čaje a rizikem vzniku rakoviny.
Dr. David Whiteman z australského Queensland Institute of Medical Research však v doprovodném komentáři k íránské studii tvrdí, že milovníci čaje by se neměli znepokojovat, ačkoli souhlasil s tím, že jakékoli horké jídlo nebo pití by se před konzumací mělo nechat alespoň trochu vychladnout. Dr. Whiteman prohlásil, že lidé by se neměli nechat odradit od pití čaje a pouze doporučil, aby nepolykali horké jídlo a pití. Nakonec dodal: "Měli bychom se řídit radami paní Beetonové, která doporučovala pěti- až desetiminutový interval mezi přípravou a naléváním čaje, abychom si mohli vychutnat vynikající nápoj, který nám však nezpůsobí tepelnou újmu."
Oliver Childs z britské organizace Cancer Research UK zdůraznil: "Pití čaje je součástí mnoha kultur, a výsledky íránské studie určitě nepoukazují na to, že příčinou problému je čaj samotný. Ačkoli tato studie není příliš rozsáhlá, poskytuje jisté náznaky, že pravidelná konzumace velmi horkých jídel a nápojů může zvyšovat vaše riziko rakoviny jícnu. Lidé v této severoíránské provincii často pijí velmi horký čaj, protože je to součástí jejich tradice. My Britové jsme národ milovníků čaje, ale nemáme tendenci pít tento nápoj za tak vysokých teplot, a navíc si do něj přidáváme mléko, které jej vychladí. Nejvýznamnějším rizikovým faktorem pro vznik rakoviny jícnu zůstává kouření a pití alkoholu. Chcete-li tedy své riziko snížit, přestaňte kouřit, omezte svou spotřebu alkoholu a jezte dostatečné množství ovoce a zeleniny, která vám pomůže udržovat zdravou tělenou hmotnost."
* Islami, F., Pourshams, A., Nasrollahzadeh, D., Kamangar, F., Fahimi, S., Shakeri, R., Abedi-Ardekani, B., Merat, S., Vahedi, H., Semnani, S., Abnet, C., Brennan, P., Moller, H., Saidi, F., Dawsey, S., Malekzadeh, R., & Boffetta, P. (2009). Tea drinking habits and oesophageal cancer in a high risk area in northern Iran: population based case-control study BMJ, 338 (mar26 2) DOI: 10.1136/bmj.b929
** Pozn. překl.: Isabela mary Beetonová byla Angličanka, která se proslavila knihou Mrs Beeton's Book of Household Management (1861).
1. 4. 2009 Cancer Research UK