Zelený čaj možná snižuje riziko některých typů rakoviny
Japonští vědci uvádějí, že lidem, kteří si dopřávají každý den pět šálků zeleného čaje, hrozí menší riziko vzniku některých typů leukémie.
Výzkumníci na lékařské fakultě univerzity Tohoku v japonském městě Sendai vyhodnotili studii, ve které po dobu deseti let sledovali 40 000 Japonců. Zjistili přitom, že hojné popíjení zeleného čaje je spojeno s nižším rizikem výskytu nádorových onemocnění krve a lymfatického systému.
Riziko výskytu rakoviny krve bylo údajně o 42 % nižší u lidí, kteří vypili nejméně pět šálků zeleného čaje denně, ve srovnání s těmi, kdo vypili jeden šálek nebo méně. Příznivcům zeleného čaje prý také hrozí o 48 % nižší riziko vzniku rakoviny lymfatického systému, což je součást imunitního systému.
Závěry z této studie byly publikovány v odborném časopise American Journal of Epidemiology. Výzkumný tým vedl Dr. Toru Naganuma, který tvrdí, že tento nápoj možná účinkuje jako ochrana proti „některým typům nádorových onemocnění“.
O zeleném čaji je známo, že obsahuje velké množství antioxidantů. Někteří vědci se proto domnívají, že na tom je založen ochranný účinek čaje. Dosud však nebyl předložen přesvědčivý vědecký důkaz o tom, že zvýšený příjem antioxidantů chrání člověka před rakovinou. Některé studie dokonce naznačují, že vysoká hladina antioxidantů naopak zeslabí schopnost organismu bojovat proti nemocem, nebo že dokonce zvýší riziko vzniku rakoviny.
Yinka Ebová z britské organizace Cancer Research UK k výsledkům studie poznamenala: „Bude zapotřebí hlubšího výzkumu, který potvrdí či vyvrátí souvislost mezi pitím zeleného čaje a nižším rizikem vzniku leukémie a zjistí, zda je tato případná souvislost relevantní i pro Evropany. Dlouholetý výzkum ukazuje, že lidem, kteří jedí zdravou a vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu a vlákninu, a neobsahující příliš mnoho červeného masa a masných výrobků, nasycených tuků, soli a alkoholu, hrozí nižší riziko výskytu rakoviny. V současné době však neexistují důkazy o tom, že by ochranný účinek měla jedna konkrétní potravina či nápoj.“
Reference
- Naganuma, T., Kuriyama, S., Kakizaki, M., Sone, T., Nakaya, N., Ohmori-Matsuda, K., Hozawa, A., Nishino, Y., & Tsuji, I. (2009). Green Tea Consumption and Hematologic Malignancies in Japan: The Ohsaki Study American Journal of Epidemiology, 170 (6), 730-738 DOI: 10.1093/aje/kwp187
Klíčová slova: zelený čaj, antioxidanty, leukémie, nádory krve a lymfatického systému
15. 10. 2009 Cancer Research UK