NATIONAL CANCER CONTROL PROGRAMME
NOP online
ISSN 1802-887X
CANCON
 

Vyšší hladina vitamínu B6 v krvi je spojena s nižším rizikem vzniku rakoviny plic

Kdo má v krvi vyšší hladinu vitamínu B6 a aminokyseliny methioninu, tomu zřejmě hrozí nižší riziko vzniku rakoviny plic. Vyplývá to z nové francouzské studie. Bude však zapotřebí dalšího výzkumu, aby se objasnilo, zda vyšší hladina těchto živin poskytuje přímou či nepřímou ochranu proti tomuto onemocnění.


Vědci z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC), která sídlí ve francouzském Lyonu, zkoumali vzorky krve od 2 669 lidí z deseti evropských zemí. Vzorky krve byly původně odebrány téměř 400 000 osobám, a do roku 2006 byla u 899 lidí z této skupiny diagnostikována rakovina plic.

Vzorky těch účastníků studie, kteří byli později diagnostikováni s rakovinou plic, byly potom porovnány se vzorky 1 770 zdravých účastníků, kteří pocházeli ze stejné země, krev jim byla odebrána ve stejnou dobu a byli stejného věku a pohlaví.

Výzkumníci zjistili, že lidem s vyšší hladinou vitamínu B6 v krvi hrozí nižší riziko vzniku rakoviny plic. Podobný závěr platil i pro lidi, v jejichž vzorku krve byl nalezen vyšší obsah methioninu, což je aminokyselina nacházející se ve většině bílkovinných zdrojů.

Předchozí výzkumy naznačovaly, že nedostatek vitamínů skupiny B možná zvyšuje riziko poškození DNA, což může nakonec vést ke vzniku nádorového onemocnění. Deficit vitamínů skupiny B je přitom u některých skupin západní civilizace celkem běžný a vědci se domnívají, že tyto živiny „možná sehrávají významnou úlohu v inhibici (tzn. zabránění) vzniku rakoviny.“ Zároveň však upozornili, že závěry z této studie ještě nedokazují, že vyšší obsah těchto vitamínů v potravě automaticky sníží riziko vzniku rakoviny plic.

Studie byla zveřejněna v odborném časopise Journal of the American Medical Association a autoři v ní poukázali mj. na to, že vyšší hladina vitamínu B6 související s nižším rizikem vzniku rakoviny plic byla zjištěna také u kuřáků či bývalých kuřáků. Podle závěrů této studie hrozí lidem s vyšší hladinou vitamínu B6 a methioninu alespoň o 50 % nižší riziko vzniku rakoviny plic než těm, kdo mají hladinu těchto živin v krvi nízkou. Dále bylo zjištěno, že u lidí s vyšší hladinou folátu (kyseliny listové), vitamínu B6 a methioninu je pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění o dvě třetiny nižší.

Dr. Joanna Owensová z britské organizace Cancer Research UK k výsledkům výzkumu poznamenala: „Ačkoli tato studie naznačuje souvislost mezi hladinou vitamínu B v krvi a nižším rizikem vzniku rakoviny plic, ještě to není důkaz, že vitamín B přímo chrání proti tomuto onemocnění. Hladina vitamínu B může být vyšší u lidí, kteří se stravují zdravě, což samo o sobě může snižovat riziko vzniku rakoviny. Nejdůležitějším opatřením pro prevenci vzniku rakoviny plic je zanechat kouření. Ani sebevětší množství vitamínů nemůže vyvážit obrovská zdravotní rizika, která kouření představuje.“

Reference

  1. Johansson, M. et al (2010). Serum B Vitamin Levels and Risk of Lung Cancer JAMA: The Journal of the American Medical Association, 303 (23), 2377-2385 DOI: 10.1001/jama.2010.808

Klíčová slova: rakovina plic, vitamín B6, methionin

17. 6. 2010 Cancer Research UK


Zpět