Vyšší hladina vitamínu B6 v krvi je spojena s nižším rizikem vzniku rakoviny plic
Kdo má v krvi vyšší hladinu vitamínu B6 a aminokyseliny methioninu, tomu zřejmě hrozí nižší riziko vzniku rakoviny plic. Vyplývá to z nové francouzské studie. Bude však zapotřebí dalšího výzkumu, aby se objasnilo, zda vyšší hladina těchto živin poskytuje přímou či nepřímou ochranu proti tomuto onemocnění.
Vědci z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC), která sídlí ve francouzském Lyonu, zkoumali vzorky krve od 2 669 lidí z deseti evropských zemí. Vzorky krve byly původně odebrány téměř 400 000 osobám, a do roku 2006 byla u 899 lidí z této skupiny diagnostikována rakovina plic.
Vzorky těch účastníků studie, kteří byli později diagnostikováni s rakovinou plic, byly potom porovnány se vzorky 1 770 zdravých účastníků, kteří pocházeli ze stejné země, krev jim byla odebrána ve stejnou dobu a byli stejného věku a pohlaví.
Výzkumníci zjistili, že lidem s vyšší hladinou vitamínu B6 v krvi hrozí nižší riziko vzniku rakoviny plic. Podobný závěr platil i pro lidi, v jejichž vzorku krve byl nalezen vyšší obsah methioninu, což je aminokyselina nacházející se ve většině bílkovinných zdrojů.
Předchozí výzkumy naznačovaly, že nedostatek vitamínů skupiny B možná zvyšuje riziko poškození DNA, což může nakonec vést ke vzniku nádorového onemocnění. Deficit vitamínů skupiny B je přitom u některých skupin západní civilizace celkem běžný a vědci se domnívají, že tyto živiny „možná sehrávají významnou úlohu v inhibici (tzn. zabránění) vzniku rakoviny.“ Zároveň však upozornili, že závěry z této studie ještě nedokazují, že vyšší obsah těchto vitamínů v potravě automaticky sníží riziko vzniku rakoviny plic.
Studie byla zveřejněna v odborném časopise Journal of the American Medical Association a autoři v ní poukázali mj. na to, že vyšší hladina vitamínu B6 související s nižším rizikem vzniku rakoviny plic byla zjištěna také u kuřáků či bývalých kuřáků. Podle závěrů této studie hrozí lidem s vyšší hladinou vitamínu B6 a methioninu alespoň o 50 % nižší riziko vzniku rakoviny plic než těm, kdo mají hladinu těchto živin v krvi nízkou. Dále bylo zjištěno, že u lidí s vyšší hladinou folátu (kyseliny listové), vitamínu B6 a methioninu je pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění o dvě třetiny nižší.
Dr. Joanna Owensová z britské organizace Cancer Research UK k výsledkům výzkumu poznamenala: „Ačkoli tato studie naznačuje souvislost mezi hladinou vitamínu B v krvi a nižším rizikem vzniku rakoviny plic, ještě to není důkaz, že vitamín B přímo chrání proti tomuto onemocnění. Hladina vitamínu B může být vyšší u lidí, kteří se stravují zdravě, což samo o sobě může snižovat riziko vzniku rakoviny. Nejdůležitějším opatřením pro prevenci vzniku rakoviny plic je zanechat kouření. Ani sebevětší množství vitamínů nemůže vyvážit obrovská zdravotní rizika, která kouření představuje.“
Reference
- Johansson, M. et al (2010). Serum B Vitamin Levels and Risk of Lung Cancer JAMA: The Journal of the American Medical Association, 303 (23), 2377-2385 DOI: 10.1001/jama.2010.808
Klíčová slova: rakovina plic, vitamín B6, methionin
17. 6. 2010 Cancer Research UK