Zvýšený příjem selenu možná snižuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře
V zářijovém čísle odborného časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, který vydává Americká asociace pro výzkum rakoviny (American Association for Cancer Research, AACR), byla publikována studie, podle které je zvýšený příjem selenu spojen s nižším rizikem vzniku rakoviny močového měchýře.
„Čím je v lidském těle nižší hladina selenu, tím vyšší je riziko vzniku rakoviny močového měchýře,“ prohlásila hlavní autorka studie, dr. Núria Malatsová, která vede Skupinu genetické a molekulární epidemiologie ve Španělském národním centru onkologického výzkumu (Centro Nacional de Investigacones Oncológicas).
Selen je esenciální mikronutrient (tzn. stopový prvek potřebný v malém množství pro zdravý vývoj organismu), který je zabudován zhruba do 25 proteinů označovaných jako selenoproteiny. Většina těchto selenoproteinů jsou enzymy s antioxidačními vlastnostmi, které podle slov dr. Malatsové brání poškození buněk vedlejšími produkty, které vznikají při metabolismu kyslíku. Lidé tento mikronutrient přijímají v potravě, zejména pak v potravinách vyrobených z rostlin, které byly pěstovány v půdách bohatých na selen, ale i v potravinách živočišného původu, pokud se zvířata pásla na těchto půdách; v neposlední řadě jsou pak některé potraviny selenem záměrně obohaceny.
Dr. Malatsová se svými kolegy prostudovala údaje ze sedmi dříve publikovaných studií a na jejich základě vypracovala metaanalýzu, která vyhodnotila koncentraci selenu naměřenou v krevním séru a v nehtech na nohou v souvislosti s rizikem vzniku rakoviny močového měchýře. Údaje byly získány od lidí žijících převážně v USA, ale i v Belgii, ve Finsku a v Nizozemsku.
Výzkumníci došli k závěru, že selen má významný ochranný účinek, a to zejména u žen. Tento fakt připisují tomu, že selen se v ženském organismu hromadí a vylučuje poněkud jinak než u mužů. „Ačkoli naše výsledky naznačují prospěšný účinek zvýšeného příjmu selenu na riziko rakoviny močového měchýře, bude ještě zapotřebí dalších studií, které tyto závěry potvrdí, než budeme moci vydat doporučení o zvýšeném příjmu tohoto mikronutrientu,“ poznamenala dr. Malatsová.
Členka redakční rady Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention prof. Elizabeth A. Platzová, která působí na katedře epidemiologie Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, dodala, že „tyto závěry představují cenné vodítko, jakým směrem se vydat, abychom porozuměli případné úloze dodatečného přísunu selenu v prevenci rakoviny močového měchýře. Dalším výzkumným krokem pak bude vyhodnocení vztahu mezi dávkou a odpovědí. Tak budeme moci nastavit doporučenou denní dávku selenu pro zdravou populaci a pro rizikové skupiny v populaci.“
Reference
- Amaral AFS, Cantor KP, Silverman DT, Malats N. Selenium and Bladder Cancer Risk: a Meta-analysis. (August 31, 2010) Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, 10.1158/1055-9965.EPI-10-0544.
Klíčová slova: selen, rakovina močového měchýře
1. 9. 2010 ecancermedicalscience