Červené ani bílé víno nijak nesnižují riziko rakoviny prsu
Podle nedávného zjištění amerických vědců má červené a bílé víno zhruba podobný vliv na riziko rakoviny prsu. Výsledky výzkumu byly nedávno publikovány v odborném časopise Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
Výzkumníci z Fred Hutchinson Cancer Research Centre v americkém státě Washington uskutečnili největší studii svého druhu, aby porovnali vliv červeného a bílého vína na riziko vzniku rakoviny prsu.
Předchozí výzkumy naznačovaly, že konzumace alkoholu obecně sice zvyšuje riziko rakoviny, ale že červené víno možná působí i trochu prospěšně, a tím tedy prý tolik nezvyšuje riziko.
Do výzkumu bylo zahrnuto 6327 žen, které měly rakovinu prsu, a dalších 7558 žen, které tímto onemocněním nikdy netrpěly; všechny tyto ženy byly ve věku 20-69 let a pocházely z amerických států Wisconsin, Massachussetts a New Hampshire.
Výsledky výzkumu byly jednoznačné: ženy, které si dopřávaly 14 nebo i více skleniček alkoholických nápojů týdně, měly o 24% vyšší riziko vzniku rakoviny prsu než ženy, které alkohol nepily - a přitom nezáleželo na tom, zda holdovaly červenému nebo bílému vínu, lihovinám nebo pivu.
Studii řídila dr. Polly Newcombová, která se na Fred Hutchinson Cancer Research Centre zaměřuje na onkologickou prevenci. Dr. Newcombová potvrdila, že některé předchozí studie zabývající se srdečními chorobami a rakovinou prostaty naznačily, že červené víno by mohlo snižovat riziko rakoviny prsu: "Existují přesvědčivé důkazy o tom, že konzumace alkoholu obecně zvyšuje riziko rakoviny prsu, ačkoli některé studie nás nutí k zamyšlení, zda by skutečně červené víno nemohlo mít nějaký pozitivní účinek."
Dr. Newcombová však vzápětí dodala: "Nenašli jsme žádný rozdíl mezi červeným a bílým vínem, co se týče rizika vzniku rakoviny prsu. Zdá se tedy, že v tomto ohledu není prospěšné ani červené, ani bílé víno." Jaká je tedy rada? "Pokud už se žena rozhodne pít, měla by tak činit umírněně - tedy ne více než jednu skleničku denně. A pokud si žena zvolí červené víno, mělo by to být proto, že jí chutná - a ne proto, že se domnívá, že tím sníží své riziko rakoviny prsu."
Reference
- Newcomb PA, Nichols HB, et al. No difference between red wine or white wine consumption and breast cancer risk. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 2009; 18(3):1007–1010. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-08-0801
Klíčová slova: alkohol, červené víno, bílé víno, riziko vzniku rakoviny prsu
12. 3. 2009 Cancer Research UK