Vysoká hladina vitamínu D možná snižuje riziko rakoviny tlustého střeva
Lidem s vyšším množstvím vitamínu D zřejmě hrozí nižší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Vyplývá to z nové evropské studie.
Odborníci z mnoha evropských výzkumných ústavů analyzovali údaje ze studie EPIC (European Prospective Investigation into Cancer), které se účastnilo 520 000 lidí v deseti evropských zemích.
Každý účastník studie se podrobil odběru krve a vyplnil dotazník týkající se jeho jídelníčku a životního stylu v letech 1992–1998. Všichni účastníci pak byli sledováni po dobu několika let.
V době analýzy byly porovnány informace získané od 1248 lidí, u kterých byla diagnostikována rakovina tlustého střeva, s informacemi od 1248 zdravých účastníků studie.
Výzkumníci odhalili, že lidem s nejvyšší koncentrací vitamínu D v krvi hrozilo o 40 % nižší riziko rakoviny tlustého střeva než těm, u kterých byla zjištěna nejnižší hladina tohoto vitamínu.
Autoři studie publikovali své závěry v odborném časopise British Medical Journal, kde uvedli, že vitamín D možná souvisí s ochranným účinkem proti rakovině tlustého střeva.
Nezapomněli však podotknout, že zatím nebylo dostatečně prozkoumáno, jaký je dlouhodobý dopad vysoké hladiny vitamínu D v krvi na lidské zdraví, a že bude potřeba dalšího výzkumu, aby se potvrdil prospěšný účinek tohoto vitamínu na snížení rizika vzniku rakoviny tlustého střeva, a také aby se vyloučily případné nežádoucí účinky.
Ed Yong z britské organizace Cancer Research UK k výsledkům studie poznamenal: „Tato rozsáhlá studie potvrdila, že nízká hladina vitamínu D souvisí se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva. Bude ještě zapotřebí dalšího výzkumu, aby se objasnilo, zda samotný vitamín D přímo působí jako prevence tohoto onemocnění, nebo zda je vyšší koncentrace tohoto vitamínu obecně zdraví prospěšná. Ať je tomu jakkoli, již dlouho je známo, že dostatek vitamínu D je nezbytný pro zdraví člověka. Lidé by si měli užívat slunce přiměřenou dobu a dávat přitom pozor, aby se nespálili. Tím si zajistí dostatečnou tvorbu vitamínu D a přitom se nebudou vystavovat nebezpečí vzniku rakoviny kůže. Lidé také mohou zvýšit svou hladinu vitamínu D konzumací olejnatých ryb (jako je tuňák, sardinky či makrela) či užíváním potravinových doplňků, samozřejmě po konzultaci s lékařem.“
Reference
- Jenab, M. et al (2010). Association between pre-diagnostic circulating vitamin D concentration and risk of colorectal cancer in European populations:a nested case-control study BMJ, 340 (jan21 3) DOI: 10.1136/bmj.b5500
Klíčová slova: rakovina tlustého střeva a konečníku, vitamín D
25. 1. 2010 Cancer Research UK