NATIONAL CANCER CONTROL PROGRAMME
NOP online
ISSN 1802-887X
CANCON
 

Může užívání vitamínu A snížit riziko vzniku melanomu?

Užívání potravinových doplňků s obsahem vitamínu A možná snižuje riziko vzniku melanomu, tvrdí autoři studie, která byla právě publikována v odborném časopise Journal of Investigative Dermatology. Nejnovější výzkum naznačuje, že vitaminové doplňky s obsahem retinolu (což je jedna z forem vitamínu A) by mohly fungovat jako chemoprotektiva proti tomuto nebezpečnému nádoru.


Retinol se vyskytuje v potravinách živočišného původu, jako jsou např. játra, vejce či mléko, a prokazatelně ovlivňuje buněčnou diferenciaci a proliferaci.

Předchozí studie na myších prokázaly, že retinol a příbuzné sloučeniny mohou zmenšit velikost nádoru a zlepšit přežití myší s melanomem. Dr. Maryam Asgariová se svými kolegy analyzovala riziko vzniku melanomu u 69 635 osob, které konzumovaly vitamín A buď přímo ve stravě, nebo ve formě potravinových doplňků.

Výsledky naznačují, že užívání potravinových doplňků s obsahem retinolu významně snižuje riziko vzniku melanomu. Zdá se, že ochranný účinek funguje pouze u retinolu, neboť konzumace potravinových doplňků s obsahem karotenoidů – což jsou příbuzné sloučeniny – nebyla spojena s nižším rizikem vzniku tohoto onemocnění.

Naopak nebyla pozorována žádná souvislost mezi rizikem vzniku melanomu a příjmem vitamínu A ve stravě. Autoři naznačují, že mechanismus, jakým retinol brání vzniku melanomu, zřejmě závisí i na pohlaví a na expozici slunci, neboť silnější ochranný efekt byl pozorován u žen a v místech s vyšším výskytem slunečního záření.

Reference

  1. Asgari, M. M., Brasky, T. M., White, E. (2012). Association of vitamin A and carotenoid intake with melanoma risk in a large prospective cohort Journal of Investigative Dermatology DOI: 10.1038/jid.2012.21

Klíčová slova: vitamín A, melanom, retinol

1. 3. 2012 ecancer.org


Zpět